Contact

Northedge B.V. 
Oosthaven 15-16 
2801 PC Gouda 
The Netherlands 
T 31 (0)182 684545 

www.northedge.nl 
Tw @PeterNoordhoek 

Archief

Place Tian An Men, 5 juni 1989

Vandaag wordt de opstand in Beijing herdacht. Voor mij is het een van de meest paradoxale gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis. Enerzijds was het een moment van onderdrukking, van pure dictatuur. De communistische partij liet haar ware gezicht zien. Anderzijds was dit moment voor de leiding van diezelfde partij ook zo traumatisch dat ze tot het inzicht moeten zijn gekomen dat ze zo niet door konden gaan, met de huidige opening van China als lange termijn gevolg. De foto die het icoon is geworden van de opstand op Tien An Mien plein is in die tijd ook als poster verschenen. Ik was die zomer in Parijs voor een congres en in de pauze zag ik ergens zo’n poster hangen en kocht het. Niet lang daarna schreef ik dit gebrekkige gedicht, dat me op de een of andere wijze nog altijd bezig houdt.

Ik heb een poster in Parijs gekocht
80 bij 60, zwart-wit, heel decoratief
Ik wilde hem hebben, heb er bewust naar gezocht
Nu heb ik het, ik kijk en voel me een dief

 

Place Tian An Men, 5 juni 1989
Man met wit shirt staat voor vier zwarte tanks
De man is klein, de tanks zijn reusachtig
De man staat waar hij staat en stopt de tanks

 

Ik vind het een mooie poster; mooi getroffen, mooi geraakt
De kracht van het individu tegen de macht van de staat
Ik wil geloven in waar deze man op dat moment voor staat
al weet ik wat er daarna met hem en China gebeuren gaat

 

Maar met deze poster pronk ik met een moed die ik niet heb
Natuurlijk weet ik dat ik nooit zo voor een tank zal staan
De man was moedig maar ook volslagen gek
Erger is dat ik met de talenten die ik heb
eerder als commandant over de weg zal gaan
en dan geconfronteerd met zo’n irrationele gek
niet zeker zal weten of ik mijn tank zal laten stoppen
of rechtdoor en over hem heen zal gaan

 

Peter Noordhoek

One Response to Place Tian An Men, 5 juni 1989

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Onze wereld is groot, complex en hoog als een berg. Weersomstandigheden wijzigen zich voortdurend. Hoe kom je dan aan de top?
Kaarten en instrumenten kunnen helpen. U vindt er hier vele. Het echte geheim schuilt in de mentaliteit waarmee u de berg te lijf gaat. Dan geldt wat iemand ooit vertelde: "De noordkant van een berg is het moeilijkste om te beklimmen, maar het meeste de moeite waard." Bij Northedge gaan we voor kwaliteit boven kwantiteit. Het vergt meer denkwerk, meer inspanning, meer van meer. Maar het is zo de moeite waard.  

Peter Noordhoek