Het CDA heeft zich teruggetrokken uit de gesprekken met het Kabinet over een gewijzigde begroting. Veronderstelt dat er met andere partijen wel een akkoord komt, in het bijzonder met D66, dan zal het mij niets verbazen als het CDA daar in de peilingen een tijdelijke terugslag van krijgt: de partij heeft zich 'buitenspel' gezet. De andere partijen zullen het inwrijven. Maar het gaat niet om de dagkoersen. Op de wat langere termijn denk ik dat het beeld van een consequent CDA goed is. De kiezer heeft wat te kiezen zonder naar een van de extremen te hoeven gaan.
De verkiezingsnederlaag ‘overkwam’ het CDA. Dit besluit is een keuze en de partij laat zien dat het automatisme van altijd voor regeren doorbroken wordt. Dat is even wennen. Bovendien is het een keuze die het soort inhoudelijke onderbouwing heeft waar we na een jaar hard maar wat richtingloos oppositie voeren wel op zaten te wachten.
Hoe gaat het verder? Stel dat D66 en klein rechts en links akkoord gaan, dan kan van wetsvoorstel tot wetsvoorstel worden gekeken hoe het gaat, maar is er in principe een meerderheid in de Tweede Kamer. Het is niet uitgesloten dat het CDA op onderdelen mee blijft stemmen, zoals dat tot nu toe al meerdere keren heeft gedaan. Veel grond voor de Eerste Kamer om dan alles op scherp te zetten is er dan niet meer. Met andere woorden; de raadsverkiezingen kunnen worden gehaald.
Daarna wordt het interessant. Gesteld dat de schade voor VVD en PvdA niet al te groot is, bijvoorbeeld omdat het economische nieuws daadwerkelijk beter wordt, dan nog zullen VVD en PvdA er goed aan doen om zich te bezinnen op de vraag of het verstandig is om nog een keer op zo’n smalle basis als nu de volgende begrotingsronde in te gaan (het Europees ‘semester’ start in het voorjaar). Ik zou er maar rekening mee houden dat een tussenformatie dan nodig wordt, met een huwelijksaanzoek richting D66 als logische stap.
Waar blijft het CDA dan? Nog steeds buiten het kabinet, is de even logische verwachting. De stap van vandaag lijkt mij een behoorlijk definitieve. Dat betekent dus wachten tot de volgende verkiezingen. Ondertussen heeft de partij veel te doen. Begrijpt de gemiddelde kiezer dat de lijn van vandaag is ingegeven door meer dan het zich ‘rechts positioneren’? Blijft de middenpartij herkenbaar, met oog voor de zwakkeren? Het zit allemaal in aanzet in het huidige pakket, maar het mag wel duidelijker. Voor mij ligt daar de uitdaging voor de partij. Het CDA heeft gekozen. Sybrand heeft zich laten kennen. Er wordt een vaste koers gevaren – nu de boeggolf vergroten.
Postscript:
Peter Noordhoek