Contact

Northedge B.V. 
Oosthaven 15-16 
2801 PC Gouda 
The Netherlands 
T 31 (0)182 684545 

www.northedge.nl 
Tw @PeterNoordhoek 

Archief

Lijnen in de lichaamstaal: op het terras van het Catshuis

De positie van de personen en de lichaamstaal zegt weer allles. Het Catshuisoverleg is nog niet dichter bij een oplossing.

Bron - ANP Phil Nijhuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hij zal zijn lichaam niet verstoppen

Zelfs scheef torent hij nog

boven de stoelzitters uit

Haar strak, das strak, pak strak

Strak in het keurslijf van

zijn eigen keuzes

Niet passend bij dit lentegesprek

Zo passend bij zijn passie

 

Dit zijn geen onderhandelingen

Zelfs zittend kan niet gebogen worden

 

Wat ik hierboven in dit gedicht beschrijf is puur mijn verbeelding. Wat volgens mij geen dichterlijke verbeelding is, is dat het tij aan het verlopen voor de onderhandelaars in het Catshuis. Alle partijen houden zich keurig aan de afspraak om geen mededelingen te doen over het verloop van de onderhandelingen, maar de wereld staat duidelijk niet stil. Integendeel. En dan heb ik het niet eens over het vertrek van Brinkman uit de PVV-fractie. Dit weekend kwam van alle kanten het signaal dat onze reputatie in het buitenland zware averij oploopt. Deels komt dit doordat de media het gat van de radiostilte gaan vullen met hun eigen ruis, maar er is ook echt iets aan de hand. De betekenis daarvan is dat de principiële tegenstanders van de gedoogconstructie met de PVV nu gezelschap krijgen van de pragmatici. Deze pragmatici – ik hoor er zelf deels toe – gingen met de constructie mee omdat er geregeerd moet worden en een realistisch alternatief ontbreekt. In veel opzichten heeft dit gedoogkabinet niet teleurgesteld. In termen van daadkracht heeft het kabinet het tot nu toe behoorlijk gedaan – naar omstandigheden, en heeft de oppositie het verknald – ondanks gunstige omstandigheden. Maar nu moet het kabinet oppassen. De prijs voor de gedoogconstructie wordt te hoog – en dat is nog voordat we de uitslag van de onderhandelingen kennen. Straks hoeft het niet meer. De PVV moet zichtbaar buigen – ook om in het buitenland een verhaal te hebben.

 

Peter Noordhoek

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Onze wereld is groot, complex en hoog als een berg. Weersomstandigheden wijzigen zich voortdurend. Hoe kom je dan aan de top?
Kaarten en instrumenten kunnen helpen. U vindt er hier vele. Het echte geheim schuilt in de mentaliteit waarmee u de berg te lijf gaat. Dan geldt wat iemand ooit vertelde: "De noordkant van een berg is het moeilijkste om te beklimmen, maar het meeste de moeite waard." Bij Northedge gaan we voor kwaliteit boven kwantiteit. Het vergt meer denkwerk, meer inspanning, meer van meer. Maar het is zo de moeite waard.  

Peter Noordhoek